Namizni kažipot

Slovenske igralne skupine

Najlažje lahko sledite dogodkom igranja namiznih družabnih iger po Sloveniji na naši skupini na Meetup portalu: http://www.meetup.com/druzabneigre/ Tam najdete tako vse naše dogodke kot dogodke vseh spodaj naštetih skupin. Prav tako ste toplo vabljeni, da organizirate tudi svoje dogodke in jih objavljate tam.

Vodič za uporabo naše meetup skupine.

Društvo Igrolog

www.igrolog.si

Društvo Igrolog prireja dogodke na več lokacijah z različni termini. Najlažje nam lahko sledite preko Meetup ali Facebook skupine. Trenutno organiziramo:

  • dvotedenske dogodke v Knjižnici Reči v Savskem naselju (Belokranjska ulica 6, Ljubljana) – vsak drugi torek od 19ih do 23ih
  • mesečne dogodke v kreativnem centru Poligon (Tobačna tovarna, Ljubljana)
  • nekajkrat-letne dogodke v Kinu šiška (Trg prekomorskih brigad, Ljubljana)
  • izredne dogodke v sodelovanju z drugimi društvi

Klub KIND / Klub igralcev namiznih družabnih iger Slovenije

www.klub-kind.si

Klub KIND ima redna tedenska srečanja vsak četrtek od 19ih do 23ih v Četrtnem Mladinskem Centru Bežigrad, Vojkova cesta 73, Ljubljana. Klub KIND svojim članom omogoča izposojo iger iz klubske knjižnjice.

Igraj – Ajdovščina

Igraj namizne igre

Dogodek, organiziran v okviru KAŠ (Klub ajdovskih študentov in dijakov) poteka načeloma vsako soboto z dogovaranjem preko Facebook skupine. Klub ima tudi zbirko iger na voljo za izposojo. 

Slovenske trgovine 

Trgovina TojeTo

www.druzabne-igre.si
www.tojeto.info

Gallusovo nabrežje 29, Ljubljana

Trgovina z žonglerskimi rekviziti, konstrukcijskimi igračami, 3D ugankami in namiznimi igrami s poudarkom na dostopnih naslovih za druženje in igranje v družinskem krogu. Trgovina ponuja tudi igre na posojo: www.tojeto.info/igroteka/

Trgovina Črna Luknja

www.crnaluknja.si/

Poljanska cesta 19, Ljubljana

Glavna in najstarejša slovenska igralna štacuna. Pokriva namizne družabne igre (dobra izbira ameritrash iger), CCG igre, minature (Warhammer) in še par zabavnih reči. Zastopnik za Games Workshop, Asmodee, Games of Wonder in verjetno še kaj. 

Tujejezične spletne strani 

Board Game Geek

www.boardgamegeek.com

Največji in napomembnejši spletni portal za vse, kar se vrti okoli namiznih iger. Board Game Geek (tudi “The Geek” ali “BGG”) je baza vseh sodobnih namiznih iger in večine tradicionalnih iger  (izjema so tradicionalne igre s kartami). V bazi podatkov boste našli vsako igro opremljeno z opisom, oceno kakovosti in težavnosti, galerijo fotografij, forumi (recenzije, novice, obrazložitve pravil) in koristnimi datotekami (pravila, pripomočki za lažjo igro). Poleg baze podatkov BGG vsebuje še ažurne novice o prihajajočih igrah, obsežne forume, bloge uporabnikov ter tržnico namiznih iger.

Na strani si lahko naredimo svoj račun, kjer si lahko beležimo svojo zbiro iger, igre, ki smo jih igrali, igre, ki jih želimo igrati (wishlist), ter vse opremimo z komentarji in ocenami. Lahko si tudi poiščemo igralce z nam podobnim okusom in spremljamo njihove komentarje o igrah (geekbuddy sistem). Uporabniški račun omogoča tudi vodenje bloga.

Guild (ceh) za slovenske igralce na BoardGameGeek-u

http://boardgamegeek.com/guild/1884.

Če imate uporabniško ime in vodite kolekcijo se pofočkajte tu. Guild omogoča, da naenkrat pogledate kolekcije vseh članov in tako ugotovite ali ima kdo igro, ki vas zanima. Diskusija na cehovih forumih je dobrodošla in zaželjena.

BoardGameStats

http://boardgamestats.co/

Spletna stran z raznovrstnimi statistikami povezanimi z družabnimi igrami. BoardGameStats je plod slovenskega avtorja in del projekta Meeple Project.

Fortress: Ameritrash

http://fortressat.com/

Spletni portal za ljubitelje ameritrash iger. Njegovi posebnosti sta: redne kolumne o namiznih družabnih igrah ter nemoderirani forumi.

Dicetower

http://www.dicetower.com/

Čeprav trenutno bolj znan po svojem youtube kanalu, je Dicetower začel iz podcastov. Na spletni strani lahko najdete njihove podcaste, so pa tudi ogranizatori široke mrežo podcast serij: http://www.dicetowernetwork.com/ 

Board Game Links

www.boardgamelinks.com

Portal, ki vzdržuje povezave do vseh mogočih strani, ki se tako ali drugače ukvarjajo z namiznimi igrami, predvsem gre za recenzije različnih oblik: blog-i,  podcasti, video recenzije [YouTube].

Spiel des Jahres

http://www.spiel-des-jahres.com/cms/front_content.php

Spletna stran najpomembejše nagrade za namizne družabne igre. Vsebuje arhiv vseh nagrajenih, nominiranih in priporočenih iger of 1979 naprej. 

Pagat.com

http://www.pagat.com/

Obširna baza pravil za tradicionalne igre s kartami. 

Spletišča za igre vlog

Prejšnje desetletje so področje iger vlog na spletu dominirali nekateri portali s skupnostmi, oblikovanimi okrog svojih spletnih forumov. Trije izmed najbolj pomembnih so:

http://www.rpg.net/

http://www.story-games.com/forums/

http://www.enworld.org/

Vsi ponujajo tudi novice oziroma newsletterje, RPG.net in EnWorld tudi recenzije. RPGnet vključuje tudi podatkovno bazo iger z ocenami.

 

http://rpggeek.com/

Sestrski spletni portal Board Game Geek-a. Primarno služi kot podatkovna baza izdanih iger vlog.

 Veliko diskusij in skupnosti se je v zadnjem času preselilo na družabno omrežje G+. Omrežje je postalo popularno zaradi možnosti skupinskih videoklicev, ki so popularizirali tako imenovane “virtualne konvencije” ali pa igranje prek spleta z oddaljenimi prijatelji. Communityji so na G+ oblikovani predvsem okrog posameznih iger, ali pa hobija širše, kot recimo:

https://plus.google.com/u/0/communities/107422815813208456454

https://plus.google.com/u/0/communities/101466247068767710475

 V Sloveniji področje iger vlog zastopa društvo Zlati Goblin (http://zlatigoblin.wordpress.com/) kvalitetno pa se jih bomo trudili pokrivati tudi v Igrologu.

Zanimivi YouTube kanali 

The Dice Tower

https://www.youtube.com/user/thedicetower

Eden izmed najaktivnejših kanalov, ukvarjajo se predvsem s recenzijami iger, vmes je pa tudi več tematskih “Top Ten” seznamov 

Watch it Played

http://www.youtube.com/watchitplayed

Kot pove ime gre za videe, kjer predstavijo igro in njen potek, z njimi se lažje naučimo igrati kompleksnejše igre. 

TableTop

http://geekandsundry.com/shows/tabletop/

Spletna oddaja, v kateri Will Wheaton (igralec, znan po vlogi v seriji Sta Trek: The Next Generation) skupaj z gosti igra izbrano namizno igro. Večinoma gre za lažje igre, je pa produkcija res vrhunska. 

Rahdo Runs Through

http://www.youtube.com/user/rahdo

Še en kanal, namenjen prikazu igranja različnih iger, tu so v ospredju predvsem “Euro” igre. 

Drive Through Review

http://drivethruvideos.com/

Dobro narejene video recenzije iger. 

Shut up and sit down

http://www.shutupandsitdown.com/

Mešanica video recenzij, novic in še česa.