math_trade_web
 
Dobrodošli v drugem slovenskem math trade-u!

 

Tokrat bomo za trade uporabili spletno stran Abecorn, www.abecorn.com, ta je bistveno enostavnejša za uporabo kot nazadnje uporabljeni OLWLG. Trade je že objavljen na omenjeni strani (pod imenom ‘2. Slovenski Math Trade’) oziroma na sledeči povezavi (deluje le, če smo prijavljeni v Abecorn):

 

http://trade.abecorn.com/#/trade/570d600ae4b06ca40cc6cc59

 

Kaj je math trade – kratek vodič v Slovenščini

Math trade je menjava med večjim številom sodelujočih, ponavadi verižna, kjer A da nekaj Bju, B nekaj Cju in C nekaj Aju (A → B, B → C, C → A). “Math” se imenuje zato, ker se za odločanje, kdo zamenja s kom, uporabi računalniški algoritem.

 

V praksi deluje tako, da vsak udeleženec najprej na enem seznamu zapiše vse, kar je pripravljen zamenjati. Nato si vsak izbere igre s seznamov drugih sodelujočih, ki bi si jih želel v zameno za svoje. Uporabnik označi, katere svoje igre je pripravljen zamenjati za katere druge igre, omenjen algoritem pa proba izvesti čim več menjav. Tako lahko v izmenjavo vključimo več svojih iger, a označimo, da bi svojo igro X zamenjali le in samo za določeno drugo igro Y, če to ne gre pa svojo igro raje obdržimo.

 

Bistvo algoritma je v tem, da so pogosto menjave ciklične. Recimo – uporabnik Grega ima igro Settlers of Catan, ki jo da uporabniku Juretu, ta svojo kopijo Carcassonne da Mojci, ona pa Ticket to Ride Gregatu.

To je seveda preprosti primer, v praksi (in sploh ko se vključi več deset, sto ali celo tisoč ljudi) so lahko menjave še bolj komplicirane. V najboljšem primeru dobimo novo igro, ki smo si jo želeli, v najslabšem pa enostavno obdržimo svojo.

 

BGG wiki (osnova je povsem enaka, s tem, da ne uporabljamo OLWGL ampak prej omenjen Abecorn) -http://www.boardgamegeek.com/wiki/page/Math_Trades

 

Kako uporabiti stran Abecorn (vsi videji so dolgi minuto ali dve):
Abecorn tutorial 1: https://www.youtube.com/watch?v=C8vvRSBzcEw&index=1&list=PLg
Abecorn tutorial 2: https://www.youtube.com/watch?v=lSt_dPN6IZQ&index=2&list=PLg
Abecorn tutorial 3: https://www.youtube.com/watch?v=3pVxQPLr5W8&list=PLgvOARzWrr
Abecorn tutorial 4: https://www.youtube.com/watch?v=23QAXf7ujik&list=PLgvOARzWrr

 

Več pa na uradnem Wikiju strani Abecorn: https://abecorn.wikispaces.com/home

 

Z dodajanjem predmetov v seznam iger na Abecorn se strinjate s spodaj napisanimi pravili.

 

1. Časovnica

Seznam iger in želja bo odprt za dodajanje in urejanje do srede, 27. aprila 2016, do 23:45.

 

Po objavi rezultatov bo 24 ur časa za pregled rezultatov. V primeru tehničnih napak ali napak s strani organizatorja bomo še enkrat pognali algoritem za iskanje menjav. Napak s strani sodelujočih ne bo moč odpraviti po objavi rezultatov.

 

Ko dodate predmet na svoj seznam želja (want lists) se strinjate s prejemom le tega v zameno za vaš predmet. Pred oddajo seznama želja ga še enkrat preverite in podrobno preberite opise predmetov. Poudariti velja, da če se po objavi rezultatov nekdo premisli, podere s tem tudi ostalo verigo menjav.

 

2. Dovoljeni predmeti

Menjava je primarno namenjena namiznim in družabnim igram. Drugi predmeti so dovoljeni v kolikor ne kršijo zakonov ali drugih pravil.

Denarne ponudbe so dovoljene. Arbitraža (poskus menjave denarja za več denarja) ni dovoljena.

Paketi iger, “sweetener”ji (npr. dodatek še majhne igre ali promota) in ponudbe tipa “Izberi X iger izmed Y” so dovoljeni v kolikor je opis jasen in nedvoumen. Ponudbe ne smejo biti odvisne od tretjih oseb ali nepredvidljivih okoliščin.
 

3. Opisi predmetov

Vsi predmeti morajo vsebovati naslednje informacije:
ime, založnik, verzija/leto izdaje, jezik, izberite sliko, ki ustreza ediciji vaše igre
Možni čas in kraj menjave – načeloma naj bi se večino iger zamenjalo na mednarodnem dnevu namiznih iger (Tabletop Day), ta bo v soboto, 30.4, od desetih dalje v Kreativnem centru Poligon (Tobačna tovarna, Ljubljana). Sodelujoči lahko pri svojih igrah pripišejo tudi drug kraj (ali kraje) menjave, dokler je v Sloveniji.
Prosimo, da stanje igre kar se da podrobno opišete (uporaba, obraba)

 

Pravila:
Vse igre morajo biti preverjeno kompletne (razen če so še zapakirane).

 

Če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi s ponudbo samo, uporabite možnost neposrednega sporočila (direct message) pod sliko tistega, ki je dodal igro.

 

Če iz kakršnega koli razloga ne morete dostaviti predmeta kot je opisan pred končanem trade-u, morate zanj oddati prazen seznam želja (torej da ga niste pripravljeni zamenjati za nobeno drugo igro).
 

4. Urejanje in brisanje predmetov

Bodite previdni pri urejanju opisa predmetov, saj je lahko kdo predmet že dodal na svoj seznam želja in ne bo opazil sprememb. Če morate narediti bistvene spremembe je bolje, da dodate predmet z novim opisom in prejšnjega izbrišete.

 

Brisanje odvečnih/zamenjanih/neveljavnih predmetov je sprejemljivo in zaželjeno.
 

5. Seznami želja

Pri prejšnjem math trade-u se je po objavi iger naredil še ločen seznam želja, pri Abecorn tega ni več. Uporabnik si lahko do konca spremeni seznam želja, torej katero lastno igro je pripravljen zamenjati za določeno (oziroma določene) druge objavljene igre.
 

6. Izmenjava iger

Za enostavnejšo izmenjavo iger kot primarni čas in lokacijo predlagamo srečanje na mednarodnem dnevu družabnih iger v Poligonu (Tobačna, Ljubljana) 30. aprila 2016. V vsako svojo ponudbo napišite kje in kdaj jo lahko predate (npr Poligon 30.4., vsak četrtek 8ih-15ih v BTC, na relaciji Celje – Ljubljana, itd).

 

Vsak udeleženec je odgovoren za pobiranje iger na svojih seznamih želja. Če je nekdo v opisu igre omenil, da jo predaja na srečanju v Poligonu, jo ne dodajajte na svoj seznam želja, v kolikor se tega srečanja ne morete udeležiti. Slovenija je sicer majhna, tako da se bo take zaplete dalo rešiti, pa vendar nekaj previdnosti ne škodi.
 

7. Razno

Predmeti, ki kršijo zgornja pravila, bodo ostranjeni ali ignorirani pri generiranju menjav. Kršitelji uporabniki so lahko tudi v celoti izključeni iz te ali bodočih menjav.

 

V teh primerih si organizator pridržuje pravico do zadnje sodbe.

 

Hvala za vašo pozornost in veselo menjavanje!